Kellog Paktı

Fransa , Avrupa’daki durumunu güçlendirmek için ABD ile ilişkilerini geliştirmeye çalışmak istemiş.
12927’de Fransa ABD’ye aralarında hiç savaş yapmayacaklarına dair edebir bir barış paktı önerdi.

ABD,1.Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden Monroe politikasına dönüştü.(Not:Monroe Politikası.ABD Liderinin isminden gelmektedir.Bu Politika sadece ABD’nin kendi işleriyle ilgilenmesi başka hiç bir ülkenin yani Avrupanın iç işlerine karışmayacaktı.)

Fakat ABD’den Fransa’ya gelen cevap bu paktın Fransa ile değil bütün dünyadaki devletlerle böyle bir paktın yapılmasından yanaydı.
Bu ABD’nin önerisi ise Fransa’nın Avrupa’daki müttefiklerine karşı yaptığı anlaşmalar sebebiyle çelişiyordu ve kabul etmemişti.
Bu iki taraflı anlaşmazlıktan dolayı diplomatik yazışmalar başladı iki ülke arasında.

Paris’te 27 Ağustos 1928’de ABD,Almanya,İtalya,Japonya,Polonya,Çekoslovakya,Belçika ve İngiltere arasında Kellog Paktı imzalandı.Bütün devletler pakta katıması için davet edildi.Pakta daha sonradan 8 Temmuz 1929’da Sovet Birliği ve Türkiye Katıldı.

Bu paktaki anlaşmaya göre
1)Bu Pakta katılanlar kökeni ne olursa olsun anlaşmazlık çıktığı zaman yanlız barışçıl yollara başvurulacaktı.
2)Bu antlaşmayı imzalayanlar uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için savaşa başvurmayı kınadıklarını ve olacak ilişklerde sadece barışı esas alacaklarını esas aldılar.

 

Bu yazı tamamen Sifrex.com‘a aittir.Alıntı yapılması halinde kaynak bildirilmesi gerekmektedir.Aksi hâlde yasal işlem başlatılacaktır.


 

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir